Het beursavontuur van John de Mol

Delta Lloyd op een all time low, maar hoe staan de andere beleggingen van John de Mol ervoor?

Met Delta Lloyd op een all time low nu moet ik toch denken aan media-ondernemer en belegger John de Mol en zijn belang in de verzekeraar.

Op 3 februari dit jaar werd bekend dat De Mol een belang van 3% in het fonds had genomen en op 25 februari was zijn belang al verhoogd naar 5%. De bewuste headlines over Delta Lloyd uit die tijd:

  • Dutch insurer’s shares Delta Lloyd rise 3 pct as Dutch investor John De Mol takes 3.02 pct stake in the company
  • John de Mol has increased his personal stake in insurer Delta Lloyd to 5 percent from 3 percent

Ooh, wat was er een gejuich. Beleggers liepen De Mol achterna omdat het De Mol is en er vanuit gaan dat hij naast ondernemen ook kan beleggen.

Overeenkomsten tussen ondernemen en beleggen zijn er zeker, maar dat betekent natuurlijk niet dat als een bekende ondernemer een aandeel koopt, u de garantie krijgt dat het ook stijgt.

Misschien is De Mol juist wel blij dat de fondsen die hij kocht dalen. Als belegger kan hij dan goedkoper bijkopen en de waarde die hij destijds zag zou nu toch niet ineens als sneeuw voor de zon verdwenen zijn?

Of zou hij de fondsen gekocht hebben voor een kort ritje en omdat het even tegenzit dan nu maar als lange termijn belegging… Voor een ondernemer met zo’n status verwacht ik eerlijk gezegd wel een lange termijn visie.

Hier is de grafiek van Delta Lloyd voor dit jaar:

John de Mol bezit ook nog een belang in TomTom en PostNL. Laten we eerst naar PostNL kijken. De melding in Reuters dateert van 12 november 2015 en toen noteerde het fonds zo’n beetje rond 3 euro. De grafiek van PostNL uit Reuters:

Verder zie ik op de investorpagina van Reuters alleen nog een melding voor TomTom en die melding was van 4 augustus 2015, bijna een jaar geleden dus. Even naar de grafiek van TomTom gekeken:

Dat John de Mol waarde kan creeëren en kan ondernemen hoeft hij aan niemand meer te bewijzen. Toch ben ik heel benieuwd wat De Mol de komende maanden gaat doen met zijn belangen in Delta Lloyd, PostNL en TomTom.

Want wat gaat hij doen als Delta Lloyd en TomTom – theoretisch gesproken – nog een keer doormidden gaan? Zou De Mol dan in blinde paniek beginnen met verkopen, of juist goedkoper bijkopen? Of misschien helemaal niets doen?

Nog iets heel belangrijks: De Mol koopt de aandelen zelf van deze bedrijven en geen afgeleide producten met leverage, producten die uitgestopt kunnen worden of producten waar een looptijd aan vast zit.

Het kan namelijk soms jaren duren voordat de waarde die hij in een onderneming ziet ook in de koers tot uitdrukking komt. Het duurde namelijk ook jaren voordat hij met John de Mol Producties BV de échte successen behaalde.

Tot slot: ik zie in Reuters niet dat De Mol druk aan het handelen is, dus van enige vorm van beleggershysterie is geen sprake tot nu toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *